“De natuur haast zich niet, en toch wordt alles volbracht.”
Lao – Tzu
Een bosbad is een onderdompeling in de natuur. Met al je zintuigen ervaar je de elementen van de natuur. Je vertraagt bewust en neemt de omgeving in je op: voel de zon op je gezicht, ruik de geur van dennen, hoor het concert van de vogels, neem de herhalende patronen van de planten waar en proef de rijkdom van het bos. Je maakt contact met de natuur, als mens, als onderdeel van de natuur. Bosbaden laat je verwonderen, verstillen, geeft je een gevoel van verbondenheid en dankbaarheid.
Oorsprong Forest Bathing – Shinrin Yoku
Bosbaden vindt zijn oorsprong in Japan: Shinrin Yoku. Door de positieve impact van het bosbaden op de mens en de natuur trekt het inmiddels de wereld over. Wetenschappelijk onderzoek toont de impact van het bosbaden aan op je lichaam en geest; je hartslag en bloeddruk dalen, je algehele welbevinden verbetert, je lichaam komt tot rust en kan zich herstellen. Vooral in de bossen activeren de phytonciden – natuurlijke oliën die door bomen en planten worden afgescheiden – je immuunsysteem. Bosbaden versterkt ook je emotionele binding met de natuur; de natuur kan je helpen reflecteren, biedt inspiratie, geeft ontspanning en nodigt uit voor creativiteit. Je ervaart het als je er de tijd voor neemt.
Wat kun je verwachten?
Een bosbad duurt ongeveer 3 uur en is heel laagdrempelig. Ik begeleid je als professionele gids op een natuurlijke en spontane manier door het bos op de Utrechtse Heuvelrug of een locatie naar keuze, waarbij je je zintuigen activeert. We lopen geen verre afstanden; het gaat om de vertraging, de waarnemingen in het bos en je verbinding met de natuur. Mijn deelnemers hebben tijdens de sessies ervaren: ontspanning, heilzaamheid, leven in het moment, bewustwording, dankbaarheid, rust, verbinding met de natuur, meer energie, genieten van de natuur, bewuste vertraging, verzachting en verstilling. Het bosbad ronden we af met een theeceremonie.
Ervaar de verbinding met de natuur tijdens een bosbad